Over (wereld) religies en hun oorsprong

Volgens de beste schattingen zijn er vandaag de dag wereldwijd ongeveer 4,200 religies en spirituele stromingen, atheïsme als levensbeschouwing meegerekend [1]. Wie zal te midden van zoveel levensovertuigingen nog ‘de waarheid’ durven claimen? Of, durven beweren dat ze alle 4,200 niet deugen?

Verdeling en oorsprong van (wereld)religies
Het overgrote deel van de mensheid is religieus, al dan niet belijdend. Een verdeling van het aantal aanhangers per religie wereldwijd is hiernaast weergegeven.

Nu is het niet zo dat die 4,200 religies allemaal los van elkaar staan. In tegendeel, de meeste religies zijn familie van elkaar, ook al gaat dat soms ver terug.  Als je de stamboom van de verschillende (wereld)religies bekijken, zie je dat een groot aantal teruggaat naar twee hoofdstromingen.

Stamboom van wereldreligies met Abrahamistische en niet-Abrahamistische lijn. Klik op de afbeelding om die te vergroten.
  • Abrahamistische religies: Jodendom – Christendom – Islam (klik hier voor uitgebreide tijdslijn)
  • Niet-Abrahamistische religies: Hindoeisme en Boeddhisme (klik hier voor uitgebreide tijdslijn)

In onderstaande kaartje zijn geografie, verspreiding en tijdslijn in 1 animatie weergegeven.

Geografie en verspreiding van wereldreligies over de tijd

Zowel de stambomen als de animatie gaan terug tot het jaar 1500 voor Chr, de tijd van Abraham. Het ontbreekt aan betrouwbaar materiaal om nog verder terug te kijken. De Bijbel begint bijvoorbeeld niet bij Abraham, maar bij Adam, 4000 v. Christus. In de  evolutietheorie komt de mens nog 95,000 jaar eerder ten tonele.

Abrahamistische religies: Jodendom-Christendom-Islam
Het Christendom en het Jodendom zijn nauw verwant. Zij geloven in dezelfde God die de hemel en de aarde heeft geschapen. De Joden geloven echter niet dat Jezus de verwachte Messias was. Zij verwachten nog een ander. De Joden geloven daarom ook alleen maar in het Oude Testament van de Bijbel, terwijl de Christenen ook in het Nieuwe Testament (dat Christus als uitgangspunt heeft) geloven.

De Islam is in de 7e eeuw na Christus ontstaan. Volgens moslims ontving Mohammed via een engel openbaringen van God, waarin hij werd opgeroepen het geloof van Adam en Abraham (het Christelijke geloof) opnieuw te introduceren. De Koran is dan ook erg geïnspireerd op de Bijbel. In de Bijbel zelf lezen we echter niets van Mohammed. In het laatste hoofdstuk van de Bijbel (Openbaringen 22) wordt juist gewaarschuwd tegen het toevoegen of afnemen van woorden aan de Bijbel. De Islam heeft de Bijbel echter helemaal opzij gezet.

Niet Abrahamistische religies: Hindoeïsme-Boeddhisme
Hindoeïsme is de verzamelnaam, die vanaf de 19e eeuw werd gegeven aan diverse godsdiensten van Indiase oorsprong [2]. Het is erg divers met veel verschillende goden en verschillende heilige schriften. Het Boeddhisme is een afsplitsing van het hindoeïsme. Het is 600 jaar voor Chr. ontstaan, opgericht door Sidharta Gautama (de Bhoeddha). De Hindoes hebben geen heilig boek zoals de Bijbel voor de christenen, maar hebben veel verschillende heilige teksten, waarvan de veda´s de oudste zijn.

Komt alles terug bij één godsdienst?
Gezien onmiskenbare overeenkomsten in concepten en gedachtegoed is het niet onwaarschijnlijk dat de twee hoofdstromen ergens in het verleden een gezamenlijke oorsprong hebben. De concepten van schepping en drieeenheid  zijn daarvan het beste voorbeeld.

Vanuit Bijbels perspectief kan het zelfs niet anders dan dat de hindoeistische stroming en de abrahamistische stroming een gezamenlijk begin hebben, en wel na de zondvloed die volgens de Bijbelse tijdlijn in 2390 v. Chr. plaatsvond. Is het daarom dat de hindoeistische zondvloedmythe zo’n duidelijke overeenkomst toont met het gelijksoortige Bijbelverhaal?

“De tijd voor het zuiveren van deze wereld is nu rijp. Daarom verklaar ik nu wat goed voor u is! Het beweeglijke en onbeweeglijke in de schepping, die de kracht van beweging hebben en die het niet hebben, voor al deze is het vreselijke noodlot nu genaderd. U zal een sterke, massieve ark bouwen en het uitrusten met een lang touw. Daarmee moet u de ark binnen klimmen, O grote Muni, met de zeven Rishis en u met u nemen alle verschillende zaden die waren opgesomd door wedergeboren Brahmanas in vroeger dagen, en afzonderlijk en zorgvuldig moet u ze daarin bewaren (Mahabharata III.clxxxvi).” [3]

Als het Bijbelse perspectief juist is, dan moet een groep nakomelingen van Noach, hun religie hebben ‘verrijkt’ met meerdere goden, afgebeeld in allerlei dieren, waar Paulus mogelijk naar verwees in zijn brief aan de Romeinen.

Immers, hoewel zij God kenden, hebben zij Hem niet als God verheerlijkt of gedankt, maar hun overleggingen zijn op niets uitgelopen, en het is duister geworden in hun onverstandig hart. Bewerende wijs te zijn, zijn zij dwaas geworden, en zij hebben de majesteit van de onvergankelijke God vervangen door hetgeen gelijkt op het beeld van een vergankelijk mens, van vogels, van viervoetige en van kruipende dieren. [4]

Bronnen:
[1] www.adherents.com
[2] Wikipedia
[3] Apologetics Press
[4] Romeinen 1

9 gedachtes over “Over (wereld) religies en hun oorsprong

  1. fakkelplemp 9 februari, 2011 / 2:35 pm

    Mooi verhaal, ik was op zoek naar een soort van stamboom of evolutie schema/ boom van de abrahamistische godsdiensten, ik wist niet dat er zoveel godsdiensten waren en dat er in alle beginselen er overeenkomsten zijn, ik dacht dat het hindoeisme volledig los stond, kom ook eens kijken op http://www.godvoordommen.nl/2011/02/09/overlappend-kleurendiagram-over-jesus-christus/ daar weten ze ook veel meer van de verschillende geloven, ik ben overtuigd agnost en geloof in geen supernatuurlijke verschijnselen, alles is verklaarbaar of zal verklaard worden zonder verzinsels zoals de wolpetinger, of jehova

  2. Jan 7 maart, 2011 / 10:08 am

    Eigenlijk niets nieuwws . Het hoeft niet , eens men het besef en de wil heeft tot geloven kom men wel is waar met andere woorden steeds terug op hetzelfde punt . Het is echter voor ons geloof zeer aan te raden van onze Godsaanvarding uit verschillende bronnen van tijd tot tijd aan onze schepper herrinert te worden .

  3. Jeevan 23 februari, 2015 / 9:35 pm

    Aangezien de Veda’s de belangrijkste boeken in het hindoeisme zijn, en dat dit altijd zo is geweest, wijst eigenlijk aan dat het hindoeisme nog steeds het vedische geloof is. In geen enkele geschrift van de hindoes staat het woordje ‘hindoe’. Het hindoeisme, of vedische geloof is dus het oudste geloof met 1 God. Zelfs wat de Bijbel verkondigt is afkomstig hiervan. Helaas is de Bijbel tussentijds om politieke redenen gewijzigd.

  4. Jaap van den Dool 1 november, 2015 / 7:33 am

    Het is een opgave om alle godsdiensten het besef bij te brengen van een hogere Waarheid.
    Maar eens zullen we weten dat er een alles overtreffende Waarheid bestaat, die zelfs de onze overstijgt.

  5. Neo 26 november, 2015 / 10:09 am

    De Koran zegt: Elk volk heeft apart Openbaringen ontvangen voor de Koran! En dit klopt! Niemand kan zich bekeren tot het Jodendom of bijvoorbeeld het Hindoeïsme. Je moet geboren zijn als een Jood of als een Hindoe. Het Christendom is hierop een unieke afwijking! Eigenmachtig hebben de Christenen de Torah zich toegeëigend. Puur op basis hiervan is het Christendom een illegale religie, want men gaat tegen Gods regels in!
    De apostel Paulus stelt: God kan fouten maken en alle Christenen die in de apostel geloven, geven Paulus dus gelijk. Want God heeft volgens Paulus hem gevraagd om alle wetten van God te annuleren. God zou dus volgens Paulus zijn excuses via hem bieden voor al de profeten en Openbaringen. Zelfs hetgeen Jezus Christus predikte was een fout van God, volgens de apostel Paulus. Alleen door te geloven dat Jezus voor Uw zonden is gedood en is herrezen, staat het paradijs wagenwijd open voor U, stelt Paulus. Hier ontneemt Paulus ook het recht van God om te bepalen, wie het Paradijs gaat halen en wie niet! Christenen kennen dus Dag des Oordeels niet, als ze een beetje zouden nadenken! Laat dr. Craig of gelijkgezinde maar op bovenstaande reageren!
    Neorah Bajjar, schrijver van: Een God, meerdere Godsdiensten?

  6. Pierre 13 januari, 2016 / 11:34 am

    In het boek van Dick Swaab “Wij zijn ons brein”, staat de zin: “Er zijn zo’n 10 000 verschillende religies.” (Ik weet niet wat de bron is.)
    Er stond ook een mooie quote in van en Christopher Hitchens: “Aangezien het onmogelijk is dat alle religies gelijk hebben is de meest voor de hand liggende conclusie dat ze allemaal ongelijk hebben.” IJzersterk, dacht ik zo!

  7. xonnebloom 20 februari, 2016 / 7:35 am

    thanks!

  8. A. van der Veen 31 mei, 2018 / 10:08 am

    Atheïsme is geen geloof.

    Iemand die geen postzegels verzameld is ook geen Afilatelist.

  9. G.Salembier 2 november, 2018 / 9:56 am

    Wie vertelt er nu de waarheid,

Plaats een reactie